Sinds we in Hoogeveen afval zijn gaan scheiden, blijft er veel minder restafval over. Dat is goed nieuws! Toch belandt er nog regelmatig afval in de grijze container dat daar eigenlijk niet thuishoort. Met name gft-afval komt vaak tussen het restafval terecht.

Van gft-afval wordt compost en groene energie gemaakt. Als er gft-afval tussen het restafval belandt, wordt het verbrand en gaan er dus waardevolle grondstoffen verloren. Zonde!


Wat mag er bij het gft?
De meeste mensen weten wel zo ongeveer wat er bij het gft-afval mag. Maar dat is meer dan je misschien zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat dit allemaal in de groene container mag:
– Al het afval dat je tijdens het koken maakt, zoals groente- en fruitschillen en eierschalen. Maar ook alles wat overblijft van je maaltijd.
– Voedsel wat niet meer geschikt is dus om op te eten, zoals beschimmeld brood, rotte appels en verlepte sla. Dit geldt ook voor bewerkte producten die je niet meer opeet, zoals koekjes, chocolade, snoepjes en snacks.
– Fijn tuinafval als bladeren, tuin- en potgrond, takken en stronken.
– Hooi en stro uit het hok van kleine knaagdieren.

Extra container aanvragen

Gooi je regelmatig iets in de grijze container omdat je groencontainer vol is? Dan kun je op de website van Area een extra gft-container aanvragen. Als je een paar keer per jaar veel tuinafval hebt na het snoeien van je tuin, dan kun je dat ook naar de milieustraat brengen. Dan blijft er in je gft-container voldoende ruimte voor het overige groente-, fruit- en tuinafval.