Met behulp van de afvalscheidingswijzer van Milieucentraal kunt u snel en eenvoudig bepalen in welke bak het afval hoort. Hiermee wordt het afval scheiden nog makkelijker.

PMD (Plastic verpakkingen en Metalen verpakkingen (blik) en Drankenkartons)

Kijk op www.doemeemetpmd.nl voor een lijst van wat wel en niet in de PMD-container of PMD-zak mag. PMD kan in de oranje PMD-container of in de daarvoor bestemde doorzichtige PMD-zakken verzameld worden. Let op: het gebruik van de zwart/grijze vuilniszak is niet toegestaan. De PMD-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij de milieustraat (De Vos van Steenwijklaan 75a), de Gemeentewinkel, Raadhuisplein 24 en bij Kringloopwarenhuis Het Goed, Kanaalweg 2 in Hoogeveen. De PMD-zakken kunt u ook bestellen bij Area Reiniging, telefoonnummer 0591-57 10 80. U kunt volle PMD-zakken ook inleveren bij een afvalsorteerstraat. De afvalsorteerstraten vindt u bij de volgende winkelcentra: De Wielewaal, De Markt, De Nije Nering, De Grote Beer, De Weide, Schutsplein in Hoogeveen, Het Hoekje in Hollandscheveld en Dorpsstraat in Elim.

Glas

U kunt glas, eventueel met restjes en doppen en deksels, in de glasbak gooien. De glasbakken staan op verschillende plaatsen in de wijken. Ook kunt u glas inleveren bij de glascontainer van een afvalsorteerstraat.

GFT

Doe groente-, fruit- en tuinafval en etensresten in de GFT-container. Let op: verpak het gft niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes, die te koop zijn bij diverse supermarkten, voorzien van het kiemplantlogo. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.

Papier en karton

De scholen en verenigingen zamelen maandelijks oud papier en karton huis-aan-huis in. Oud papier en karton kunt u ook inleveren bij een van de afvalsorteerstraten, de restgoedwagen of de milieustraat. Let op: drankenkartons of vervuilde (pizza)dozen en behang horen niet bij oud papier. Gebruik een ‘ja/nee’ of ‘nee/nee’ sticker op uw brievenbus die u bij de gemeentewinkel kunt krijgen. Hiermee voorkomt u al een grote hoeveelheid oud papier.

Textiel

Textiel kunt u inleveren bij een afvalsorteerstraat of een textielcontainer die verspreid in de wijken staan. Textiel kan ook met de BESTgoed tas worden ingezameld. De restgoedwagen van kringloopbedrijf Het Goed komt maandelijks in uw straat om de BESTgoed tas en overige herbruikbare spullen in te zamelen.

BESTgoed-tas

Met behulp van deze tas kunt u Boeken, Elektronische apparaten, Speelgoed en Textiel verzamelen. De BESTgoed-tas kunt u eens per vier weken aan de straat zetten. De restgoedwagen zamelt deze zakken in. De inzameldata vindt u op de afvalkalender en de Afvalapp van Area Reiniging. De Bestgoed tas is verkrijgbaar bij de gemeentewinkel, kringloopwarenhuis Het Goed en de milieustraat. Bestellen kan ook via de website van Area Reiniging.

KCA (Klein Chemisch Afval)

Kijk voor de wel/niet lijst KCA op de website www.afvalinhoogeveen.nl. Batterijen en spaarlampen kunt u ook inleveren bij een van de recyclezuilen van de afvalsorteerstraten of het KCA-depot van de milieustraat.

(Frituur)vet Vet, jus en frituurolie mogen niet in het riool, maar kunt u inleveren bij de milieustraat. Frituurvet kunt u ook inleveren bij supermarkten waar een gele container staat voor frituurvet. Apart ingeleverd frituurvet krijgt een tweede leven als biobrandstof. Daarnaast voorkomt u met het apart inleveren dat het vet een rioolverstopping veroorzaakt.

Herbruikbare spullen

Kringloopwarenhuis Het Goed is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen, textiel etc. Zij halen dit gratis bij u op. Hiervoor kunt u een ophaalafspraak maken via 0528- 23 40 40. U kunt de spullen ook zelf wegbrengen naar kringloopwarenhuis Het Goed, Kanaalweg 2 Hoogeveen.

Wit- en bruingoed

Wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten die een snoer of batterijen hebben) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparaat of bij de milieustraat.

Kapotte spullen

Heeft u kapotte spullen waar een kringloopwinkel ook niets meer aan heeft? Breng deze dan naar de milieustraat. Grof huis- en tuinafval mag u in bepaalde hoeveelheden gratis aanbieden bij de milieustraat. Zie voor de voorwaarden de Afvalwijzer.

Websites

Aanvragen PMD-zakken, BESTgoed-zakken, afvalkalender, melden kapotte of vermiste container, aanvragen extra gratis PMD- of GFT-container etc. www.area-afval.nl.

Voor informatie over afvalscheiding, de afvalwijzer en de afvalkalender kunt u terecht op deze website.