100-100-100: update met deelnemer Martine van der Meer.

Het afvalproject 100-100-100 loopt nu ruim een maand in Hoogeveen. Hoogste tijd om een van de deelnemers, Martine van der Meer, eens te vragen hoe het gaat.

Martine zag de oproep om mee te doen aan het afvalproject via de app van Area. Ze twijfelde geen moment en schreef zich direct in via het online platform hoogeveen.100-100-100.nl. De Hoogeveense was zich al langer aan het verdiepen in een duurzaam leven. “Via blogs en het tijdschrift Genoeg kwam ik er achter dat ik nóg meer kon doen om bewuster te leven. Lange tijd vond ik al die verhalen over afvalscheiding nogal overdreven en sommige tips  vergezocht. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is. Goede afvalscheiding is enorm belangrijk voor de toekomst van onze planeet. Ook ik ben inmiddels iemand die herbruikbare broodzakken heeft aangeschaft om mee te nemen naar de bakker.”

Tijdens het project 100-100-100 worden deelnemers uitgedaagd zo min mogelijk restafval te produceren. Dat betekent: (nog) beter scheiden en bewuster kopen en leven. Martine werd zich door het project bewust van de hoeveelheid dagelijks afval. “Ik doe al jaren aan afvalscheiding,  we hebben dan ook meerdere afvalbakken in huis. Tijdens het project ben ik me er veel meer van bewust van hoeveel afval we alsnog hebben, zelfs na het scheiden! Een huis loopt snel vol met spullen en sinds we een PMD container hebben zag ik pas hoeveel we alleen al aan plastic weggooien. Door 100-100-100 ben ik er nog bewuster mee bezig:  ik gebruik ik geen plastic zakjes meer voor groente en fruit en daarnaast begint onze koelkast en vriezer er ook anders uit te zien. Eerst verpakte ik alles in plastic zakjes, maar nu zit er veel meer in bakjes. Ook let ik nog meer dan anders op restjes die ik anders weg had gegooid.”

Martine haalt veel inspiratie uit het 100-100-100 platform, waar deelnemers tips met elkaar delen. “Je kunt altijd nóg meer doen dan je denkt. Ik heb veel gehad aan de blog van Grietje Loof (www.neneh.nl). Afvalscheiding is inmiddels leuk geworden en helemaal niet moeilijk. Het is vooral de bewustwording die soms lastig is. In de praktijk laat afval zich prima scheiden’. Martine heeft nog een handige (en logische) tip voor mensen die ook duurzamer willen leven: ‘Denk na voordat je iets koopt! Heb je het echt nodig? Kan het ook anders? Zoek naar nieuwe manieren en blijf bewust.”

take5nets Herbruikbare Groente zakjes
Martine van der Meer