Het afval van huishoudens bestaat bijna voor de helft uit groente- fruit- en tuinafval (GFT). Je doet het in de groene container en wie weet komt het als groen gas of groene stroom bij je terug!

Waar hebben we het over bij GFT?

Loof, schillen, resten van aardappelen, groente en fruit, etensresten, ook vis en vlees, eierschalen en doppen van pinda’s en noten, snijbloemen en kamerplanten, koffiedik en- filters, theezakjes en theebladeren, stro en mest van kleine huisdieren, gras en bladeren, klein snoeiafval, onkruid en tuinplanten. Twijfel je of iets onder GFT valt, kijk dan even op afvalscheidingswijzer.nl.

Jouw GFT-afval komt terug als brandstof

GFT dat opgehaald wordt, gaat naar een vergistinginstallatie. Met behulp van bacteriën verandert het GFT in compost en biogas. De compost vindt zijn weg naar de landbouw en de tuinbouw of wordt in de vorm van potgrond gebruikt. Het biogas wordt in speciale installaties omgezet in groen gas of groene stroom. In onze regio wordt het biogasgas onder meer als transportbrandstof geleverd aan Green Planet in Pesse, een tankstation voor duurzame brandstoffen. Op 1 kilo GFT  kunnen groen gas rijders 1 kilometer rijden.