Wethouder kiest voor draagvlak:
afval scheiden hoeft niet moeilijk te zijn.

Thuis afval scheiden, hij doet het al jaren. Maar door het afvalproject 100-100-100 is hij er nóg bewuster mee bezig en is zelfs zijn dochter – na enige aarzeling – fanatiek bezig met het scheiden van afval. Het resultaat mag er zijn: de grijze restafvalcontainer van wethouder Jan Steenbergen heeft sinds de start van het project in maart nog niet aan de weg gestaan.

Het scheiden van afval is echt niet moeilijk, vindt de wethouder. ‘Als je zorgt dat je thuis voor elke afvalstroom een afvalbak hebt, is het prima te doen. Natuurlijk kost het misschien in het begin wat moeite, maar voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld om je afval goed te scheiden.’ Steenbergen houdt wel van ‘normale maatregelen’ om minder restafval te produceren. “Ik schaf bijvoorbeeld geen speciale zakken aan voor mijn brood of een doek om kaas in op te halen. Dat gaat me net wat te ver.”

Sinds de start van 100-100-100 in de gemeente Hoogeveen wordt hij regelmatig door mensen aangesproken over het afvalproject. “De meeste reacties zijn positief, mensen zijn blij dat er aandacht wordt geschonken aan afvalscheiding. Uiteraard zijn er ook sceptische geluiden. De gedachte die leeft, is dat afvalscheiding tijd kost en dat het uiteindelijk weinig oplevert.” Die tweeledigheid in reacties ontvangt de wethouder ook op de plannen rondom de afvalinzameling. De grijze container wordt dan 1x per vier weken geleegd. “Als je goed je afval scheidt en bijvoorbeeld je plastic, metaal en drankenkartons in de oranje PMD-container gooit, dan houd je weinig restafval over. De grijze container komt dan ook niet vol, iets waar veel inwoners bang voor zijn”, meent Steenbergen.

Door afvalscheiding te faciliteren (bijvoorbeeld door het uitreiken van de PMD-containers) wordt er volgens de wethouder draagvlak gecreëerd. “Mensen dwingen werkt niet. Door goed te communiceren en de juiste middelen aan te bieden krijg je mensen mee. Een project als 100-100-100 helpt ook bij het creëren van bewustwording. Ik kan iedereen aanraden eens te kijken op het online platform. Er worden veel praktische tips uitgewisseld.”

100-100-100

Jan Steenbergen - foto Gerrit Boer