Grote delen Hoogeveen brandschoon na opschoondag

HOOGEVEEN – Grote delen van Hoogeveen waren zaterdagochtend brandschoon nadat groepen vrijwilligers zwerfafval hadden opgeruimd in het kader van de Landelijke Opschoondag. De gemeente Hoogeveen haakte voor het eerst op grote schaal aan bij de actie en onder de noemer ‘Hoogeveen pakt het op’ werd op verschillende locaties hard gewerkt. In De Weide verzamelden zo’n dertig deelnemers zich bij Het Struunhuus, waar wethouder Jan Steenbergen het startsein gaf voor de opschoondag.

Steenbergen had er de afgelopen weken flink reclame voor gemaakt en alle raadsleden persoonlijk gevraagd mee te doen. Met zes raadsleden ging hij zelf ook op pad met een grote vuilniszak. “Ik ben ontzettend trots dat we hier met zoveel mensen zijn. Het gaat niet alleen om een schone buurt, maar bevordert ook de sociale contacten.”

Volgens Steenbergen staat milieuvriendelijke afvalverwerking hoog op de agenda van de gemeente Hoogeveen en het doet hem deugd dat Hoogeveners zelf steeds meer initiatieven ontplooien om hun leefomgeving schoon te houden. “Het is zo belangrijk dat mensen dit zelf doen en niet alles overlaten aan de gemeente. Als je ervaren hebt hoeveel afval er in jouw buurt ligt, gooi je niet meer zo snel iets weg en ben je veel meer betrokken bij je buurt.”

Zwerfafval
Ronald Boes, wijkbeheerder van De Weide, ziet dezelfde ontwikkeling. “Mensen beseffen dat ze iets moeten doen als ze iets willen bereiken. Waarom zou de overheid dat moeten regelen als je het ook zelf kunt? Steeds meer mensen maken schoon in hun eigen buurt, niet alleen op dagen als deze. Tijdens het uitlaten van de hond rapen ze het afval op dat ze tegenkomen. Wij zorgen voor de vuilniszakken en de verwerking, zodat hun eigen vuilcontainers niet overvol zitten. Wie zich ergert aan zwerfafval, kan dus eenvoudig een steentje bijdragen aan een schonere omgeving.”

Ook kinderen gingen zaterdag enthousiast aan de slag. Zo genoten Nick en Noël volop van de opruimactie. “Wij houden heel erg van de natuur”, vertelt Nick. Moeder Daniëla kan dat alleen maar beamen. “Als ze buiten zijn, willen ze altijd troep opruimen. Ze vinden het heel erg als het blijft liggen. Ze spelen ook graag buiten, zijn lid van natuurvereniging IVN en elke spreekbeurt gaat over wormen, muggen of andere beestjes.”

Megaschoon
Nick en Noël zijn ongetwijfeld aangestoken door hun oma Grietje Loof, voorzitter van IVN Hoogeveen en initiatiefnemer van De Weide Megaschoon. “Met oma zijn ze ook veel buiten. Dat vinden ze prachtig omdat ze elke keer iets nieuws leren over de natuur.”

Veel deelnemers spraken de hoop uit dat dergelijke acties het bekende sneeuwbaleffect zullen hebben. Als hun enthousiasme na de opschoondag wordt gedeeld, zal de actie volgend jaar ongetwijfeld nog meer deelnemers opleveren. In diverse wijken, waaronder Krakeel, wordt inmiddels al elke maand zwerfvuil opgeruimd, een groep bewoners van het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos heeft donderdag een opschoondag gehouden en leerlingen van de Brede School gaan wekelijks op pad met een vrijwilliger. Sylvia Kamman, wijkbeheerder van Krakeel, Wolfsbos en Zuid: “Door de goede voorbeelden in hun omgeving zien steeds meer mensen in datwe echt samen verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van onze leefomgeving.”

Tekst: Norma Riemersma
Bron: www.krantvanhoogeveen.nl