11 november is de dag! Dan kunnen de kinderen eindelijk weer langs de deuren om liedjes te zingen en snoep in ontvangst te nemen. De meeste kinderen nemen een tasje of zakje mee om het snoep in te verzamelen. Beginnen ze onderweg al aan de buit? Laat ze de snoeppapiertjes dan ook in dit zakje doen. Zorg in elk geval dat er niets op straat belandt, want zwerfafval staat slordig en is slecht voor de natuur.

Thuis kunnen jullie de snoepverpakkingen in de juiste afvalbak gooien. Dat kan nog een hele puzzel zijn. Zit er plastic om een snoepje, dan mag dat bij het pmd-afval. Is het een papiertje, dan kan het bij het oud papier. Voor chocoladewikkels geldt dat een wikkel van papier bij het oud papier mag, maar een aluminium wikkel bij het pmd-afval hoort. Gaat het om papier met een zilverlaagje erop, dan hoort dat bij het restafval.

Twijfel je? Kies dan voor restafval. Dan voorkom je in elk geval dat het recyclingproces van pmd of oud papier wordt verstoord. O en zit er een gezonde mandarijn tussen de opbrengst? Dan mogen de schillen natuurlijk bij het gft-afval!